Incheiem Friday Hunter cu gandul la deschiderea de maine a Targului de bijuterie contemporana Autor 2016. In toiul pregatirilor, au stat de vorba cu Rada Ureche, unul dintre designerii prezenti in acest weekend la targ.

Când și cum te-ai apucat de creat bijuterii?

Totul a început din pasiune, acum trei ani. Într-o dimineață, m-am trezit, mi-am spus că vreau mai mult de la mine, așa că am început să caut o școală de bijuterie. Nu am stat foarte mult pe gânduri. Am găsit Școala de bijuterie Assamblage, unde am absolvit Basic 1 la finele anului 2013. La începutul lui 2014, aveam deja câteva scule de mână și un mic atelier, iar mai apoi am absolvit modulul 2 al Școlii de bijuterie Lupu. De atunci, nu mă închipui și nu mă văd făcând altceva decât bijuterie, care a devenit modul meu de viață.

ReBorn - bracelet 1

Care sunt sursele tale de inspirație?

Sincer, mă inspiră orice: de la soare sau ploaie, la o frunză sau o clădire. Însă cel mai mult găsesc inspirație în propriile mele trăiri sau sentimente, pe care încerc să le transpun în bijuterie.

ReBorn - ring

Cum ai descrie stilul creațiilor tale și ce materiale folosești în realizarea bijuteriilor care îți poartă semnătura?

Materialul cu care lucrez cel mai mult este argintul, însă îmi place să îl combin cu aur sau chiar cu alamă. Sunt atrasă de contrast, probabil de aceea aleg această combinație. În general, bijuteriile mele urmează linii simple, clare, geometrice, însă anul acesta, colecția [Re]Born, care va fi prezentată pentru prima oară la târgul internațional de bijuterie contemporană AUTOR în weekendul 16-17 aprilie, la Grand Hotel du Boulevard, se abate total de la ceea ce am făcut până acum.

Pentru noua colecție, am ales să folosesc numai argint reciclat, așa cum era el, fără să îl topesc sau să intervin foarte mult asupra formei pe care o avea, ceea ce a fost o adevărată provocare pentru mine.

Care a fost prima bijuterie purtată de tine și ce poveste are?

Prima bijuterie pe care mi-am cumpărat-o a fost acum zece ani, la un târg caritabil, de la o creatoare din Cluj, al cărei nume, din păcate, nu mi-l amintesc. Erau o pereche de cercei din argint, cu agate. Îmi aduc aminte că erau foarte grei și destul de greu de purtat.

Cum este persoana care poartă bijuteriile tale?

Este acea persoană care nu vede în bijuterie un simplu accesoriu, este cel sau cea care transmite mai departe povestea bijuteriei pe care o poartă printr-un simplu zâmbet.

Ce gen de bijuterii preferă românii?

Nu aș vrea să generalizez, de accea o să mă raportez la experiențele personale. Am avut parte și de clienți care căutau preț, care căutau o copie după un anumit brand. Ceea ce mă bucură este că marea majoritate a acestor persoane au înțeles că ceea ce fac eu nu este o bijuterie de serie, că nu mă raportez la preț, ci la tot actul de creație în sine. Explicându-le aceste lucruri, unii au revenit, alții, nu. Însă văd un trend pozitiv, precum este publicul AUTOR, la care particip pentru al treilea an consecutiv, unde persoanele care vin acolo știu de ce sau pentru cine vin, iar asta mă bucură nespus de mult.

Care sunt cele mai mari ambiții profesionale ale tale?

Ceea ce îmi doresc este ca, peste opt-zece ani, să nu ne mai numim „Atelier Jamais”, ci „Atelierele Jamais”.

SURSA: http://voux.ro/fashion/reborn-by-rada-ureche-prezenta-la-autor-2016/