Blog

words of love

Intretinerea bijuteriilor

Depozitare

Desi ne place (si e si mai comod) sa vedem bijuteriile, sa le avem la indemana , pentru a le pastra durata de viata, este recomandat sa le tinem inchise intr-un spatiu ferit de umiditate.  De preferinta vom aseza bijuteriile din aur cu cele din aur, cele din argint cu cele din argint, metalul comun cu metal comun s.a.m.d.

Ideal ar fi ca acestea sa fie pastrate in compartimente separate (cutii de bijuterii, etc) sau macar in saculeti din material textil. Locul trebuie sa fie lipsit de aer sau umezeala si, daca este posibil, chiar tratat. In comert (din pacate la noi inca nu am gasit) exista un fel de “lavete” mici, care lipite in interiorul unei cutii de bijuterii, previn oxidarea.  O alta solutie este silica gel, acele pliculete pe care le gasim de obicei in interiorul cutiilor de pantofi sau al produselor de marochinarie. Daca spatiul de depozitare este mai mare, vom folosi mai multe pliculete J

O alta varianta care inlatura umiditatea (pana acum nu am incercat-o) este creta alba, care asezata in cutia de bijuterii intarzie procesul de oxidare.

Atentie, sa nu uitam ca si silica-ul sau creta trebuie schimbate dupa o anumita perioada de timp.

Nu vom depozita perlele de cultura in locuri foarte uscate dar nici foarte umedete. Nu vom pastra perlele in pungi tip ziplock deoarece prin uscare se pot fisura.

Bijuteriile din argint nu vor fi nici ele tinute in pungi de plastic sigilate: condensul care se poate forma in interiorul acestor pungi poate innegri argintul.

Intretinere

In general, nu vom purta bijuteriile arunci cand facem dus, peste noapte, cand facem curatenie si folosim produse de curatare si nu le vom purta direct pe piele atunci cand stim ca transpiram foarte tare.

Accesoriile metalice, in contact cu parfumul, produsele de ingrijire, apa si transpiratia isi pot schimba culoarea.  Vorbim aici in special de cele aurii. Asadar, vara (cand transpiram mai mult) vom evita sa purtam bijuterii metalice direct pe piele.

De asemenea, bijuteriile “fantezie” , necesita si ele atentie. Expunerea indelungata la soare le va decolora, la fel si apa. Mare atentie trebuie sa le oferim atunci cand suntem la mare: nu vom intra cu ele in apa (sarea le poate afecta).

Alama se poate curate foarte usor cu produse pe care le avem la indemana in mod normal in casa: ketchup sau lamiae amestecata cu bicarbonate de sodiu.

Perlele de cultura

Luciul perlelor poate pali dupa ce acestea intra in contact cu sarea eliminata prin transpiratie sau cu cremele grase ori diferite uleiuri.  De preferinta, asteptati un pic inainte de a va accesoriza dupa ce v-ati dat cu ulei, crèma grasa sau fond de ten.

Argintul

In timp si argintul isi va schimba culoarea. Ca sa  curatam o bijuterie innegrita nu vom folosi solventi sau perii abrazice ci o vom spala cu un burete foarte moale , apa si sapun sau cu suc de lamiae.

Lustruirea bijuteriilor din argint se va face cu o carpa moale, de preferinta cu o bucata de piele de caprioara.

Sfatul meu este sa cautati in magazine (bijuterii)  solutii special pentru curatarea argintului sis a le folositi pe acelea. Aceste solutii , spre deosebire de cele pentru metalul comun, se gasesc si in Romania. Daca nu gasiti, puteti oricand sa duceti bijuteria unui bijutier sa o curete.

Daca bijuteria are in componenta ei si pietre semipretioase, trebuie sa avem o grija sporita pentru ca fiecare piatra este diferita si, prin urmare, va reactiona diferit in functie de solutia cu care piesa este curatata.